Leerlingen vragen ook tijdens thuislessen of ze naar de wc mogen

Nu de geldende coronamaatregelen niet versoepeld kunnen worden gaan ook de Hardenbergse scholen door met het thuisonderwijs. Ook op Doekesschool.

Toen vlak voor de kerstvakantie het kabinet bekendmaakte dat de scholen zouden sluiten werd hier de slag naar online thuisonderwijs snel gemaakt. De school had hier ook in het voorjaar al ervaring mee opgedaan. Destijds was ook besloten dat alle leerlingen van groep 5 een Chromebook mee naar huis kregen. Ook in de groep 3 en 4 werd gevraagd of zij thuis over een device beschikten en anders werd door school een laptop geleverd. Op basis van de ervaringen uit het voorjaar heeft het team van de Doekesschool besloten dat ze dagelijkse online lesgeven via een live uitzending. Leerlingen loggen thuis via met hun Chromebook in en de leerkracht staat in het klaslokaal voor het digibord. Leerlingen voeren zo het kringgesprek, maar krijgen daarna ‘gewoon’ instructie en gaan daarna met de lesstof aan de slag. De leerkracht kan via haar computer volgen hoe de leerlingen hun werk doen. Leerlingen die normaal soms extra oefenstof kregen met een onderwijsassistent op het leerplein krijgen deze ondersteuning nu ook, maar loggen dan in bij de onderwijsassistent die ook vanuit huis werkt. Ook is er gewoon pauze en dan kunnen de kinderen even naar buiten of gaan fruit eten, maar een kwartier later duiken ze thuis weer achter de computeren en dan gaat de leerkracht door met de les. Het onderwijs op de Doekesschool is anders, maar gaat wel door. De kinderen zitten dan wel thuis, maar hebben ook het gevoel alsof ze op school zitten. Het is zelf zo dat leerlingen hun hand opsteken en vragen of ze even naar het toilet mogen.

Behalve rekenen, taal en spelling krijgen de kinderen ook andere vakken. Ze krijgen bijvoorbeeld een tekenopdracht en de vakleerkracht gym maakt filmpjes zodat de kinderen ook thuis kunnen meedoen met een gymles. Deze opdrachten worden niet alleen door de leerlingen gedaan, maar leerkrachten horen zelfs dat ouders fanatiek meedoen met de tekenopdracht of de gymles. Wel heeft de school enorm veel respect voor de ouders. De leerkrachten hebben enorme waardering hoe de ouders het thuisonderwijs in de afgelopen periode hebben weten te organiseren. Leerkrachten realiseren zich dat het voor ouders knap lastig kan zijn, zeker met kinderen van verschillende leeftijden, maar ook wanneer zij het moeten combineren met hun eigen werk. Maar op de Doekesschool zien ze dat het geweldig wordt opgepakt.

Naast thuisonderwijs bieden basisscholen ook noodopvang voor ouders die werkzaam zijn in vitale beroepen. In verschillende media verschenen berichten dat de noodopvang voor scholen steeds lastiger wordt om dit op scholen te organiseren. Op de Doekesschool merken ze hier op dit moment weinig van. Daar is de keuze gemaakt dat leerlingen die naar de noodopvang komen niet worden opgevangen in een groep. Deze leerlingen zitten bij hun eigen meester of juf in de klas en volgen daar de lessen. Op de Doekesschool zijn ze blij dat ze die keuze hebben gemaakt.

Zie hier hoe er les wordt gegeven in coronatijd